Wolters Housing gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren (anoniem). U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.

Nieuws

Wat verandert er in het huurbeleid in 2022

Graag willen wij u hierbij informeren wat er verandert er in het huurbeleid in 2022.

Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van 2021 op een rij.

  • De huursomstijging voor 2022 is 2,3%.
  • Het is nog niet bekend met welk percentage de huren vanaf 1 juli 2022 verhoogd mogen worden. Dit maakt het nieuwe kabinet bekend in 2022. De verwachting is dat dit maximaal inflatie (2,3%) + 1% zal zijn.
  • De inkomensgrenzen voor de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2022 zijn bekend.

Jaarlijkse huuraanpassing

  • Bij een jaarlijkse huuraanpassing vóór 1 juli 2022 geldt de huurbevriezing die in 2021 is ingesteld: een maximale huurverhoging van 0% voor alle sociale huurwoningen (gereguleerde contracten) ongeacht de verhuurder. Dit geldt voor alle typen woonruimten, dus ook voor onzelfstandige woonruimten (kamers), woonwagens en woonwagenstandplaatsen. 
  • Voor verhuurders die de verhuurderheffing betalen, komt er overigens een compensatie voor de effecten van de huurbevriezing in de vorm van een lager tarief van deze heffing.
  • Het is nog niet officieel bekend met welk percentage de huurprijs op woningniveau vanaf 1 juli 2022 maximaal mag worden verhoogd. Dit zal het nieuwe kabinet bekendmaken. De verwachting is dat dit maximaal inflatie + 1% zal zijn. De huursom mag waarschijnlijk met maximaal de inflatie stijgen. Dit inflatiepercentage bedraagt naar alle waarschijnlijkheid 2,3%. Het ministerie van BZK maakte op 7 december 2021 bekend dat dit percentage wordt gebruikt voor vrije sectorcontracten en doorgaans wordt hetzelfde percentage ook gebruikt voor de sociale huur. Dit moet de minister nog officieel bekrachtigen. 

 

Huurverhoging vrijesectorwoningen

Voor woningen met een geliberaliseerd contract (waarbij de huurprijs bij aanvang van het contract boven de toen geldende liberalisatiegrens lag) geldt dat de jaarlijkse huurverhoging in 2022 is gemaximeerd op inflatie + 1%. Het inflatiepercentage dat wordt gebruikt is 2,3 %. De maximale huurverhoging mag dus 3,3% zijn.

 

Liberalisatiegrens

De liberalisatiegrens in 2022 wordt geïndexeerd met de inflatie en is dus wel aangepast ten opzichte van 2021:

*   Liberalisatiegrens: € 763,47 (was € 752,33)

 

Maximering WOZ in WWS

De intentie is nog steeds om per 1 januari 2022 het Besluit inzake maximering aandeel punten WOZ-waarde in woningwaardering in werking te laten gaan. Maar daarvoor dient eerst de Raad van State nog haar advies te geven. Dat  is nog niet gebeurd.

 

Indien u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen heeft of meer informatie wenst kunt u altijd nog even met ons kontakt opnemen.

of

Good morning 👋

Curious about the value of your home?

You will know more in less than a minute. Let's get started!

Why do you need this report?
I would like to...

Multiple answers available

When would you like to move?

Almost there 🎉

To generate the report we will need some more details

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Your home value is calculated... 🚀

loading

Thank you, %name%! The value report for %address% is calculated 🥳

Check your inbox for the report!

success
Calculate the selling price